Hoofdluis

Als ik luizen heb ontdekt, wat dan?
Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • De beste (en niet chemische) methode is de uitkammethode: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een netenkam.

  • U kunt het haar tevens behandelen met een speciaal antihoofdluismiddel. Ook dan moet u het haar twee weken dagelijks doorkammen, in dit geval kan dat met een luizenkam.

Naast deze twee behandelmethoden moet u ervoor zorgen dat de hoofdluis niet terugkomt. Ook moet u de betrokkenen in de omgeving laten weten dat u hoofdluis hebt geconstateerd.

Hoe werkt de uitkammethode? 
Kam gedurende 14 dagen elke dag het haar met een netenkam. U gaat als volgt te werk: Was het haar eerst met gewone shampoo en spoel het uit. Bescherm dan de ogen met een washandje;
Doe ruim crèmespoeling in het haar en laat het zitten om het kammen makkelijker te maken;
Kam eerst met een gewone kam de klitten uit het haar;
Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Pak de netenkam en kam het haar van achter naar voren, tegen de schedelhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor;
Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wc of wasbak;
Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar en maak de kammen goed schoon. U kunt de kammen 5 minuten uitkoken of ze ontsmetten met alcohol (70%). 

 

De uitkammethode is effectief maar biedt geen 100% ‘garantie’. Het voordeel is dat u geen chemicaliën gebruikt.

 

Welke kam moet ik gebruiken? 
Er bestaan luizenkammen en netenkammen. Een netenkam gebruikt u in ieder geval als u kiest voor de uitkammethode. Het is een fijne metalen kam die u kunt kopen bij drogist of apotheek. Een luizenkam is een plastic kammetje met dicht op elkaar staande tanden. Hij is geschikt om levende luizen op te sporen én om te gebruiken in combinatie met een antihoofdluismiddel. Neten krijgt u er echter niet mee weggekamd. Bij krullend haar is soms een netenkam met extra lange tanden nodig om goed bij de hoofdhuid te komen.
Er zijn gaasjes te koop die u eventueel op de netenkam kunt prikken. De neten en luizen blijven dan in het gaasje hangen.

 

 

Hoe werkt de behandeling met een antihoofdluismiddel? 
In de vorm van shampoos, sprays, crèmes en lotions zijn verschillende producten te verkrijgen. Voor meer informatie verwijzen we u naar de apotheek.

Wat als de hoofdluis na 1. behandeling niet weg is? 
Als u geen middel gebruikt heeft, dan is het verstandig om de behandeling te herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel.
Heeft u wel een antihoofdluismiddel gebruikt, dan is de hoofdluis waarschijnlijk resistent tegen het gebruikte middel. Behandel dan opnieuw met een middel van een ander type. Ga door met het dagelijks doorkammen en de andere maatregelen.

 

Hoe zorg ik ervoor dat de hoofdluis niet terugkomt?

Het blijft van belang om regelmatig te contoleren!

Het RIVM heeft de richtlijn aangepast:

 

Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Met ingang van 1 december 2015 zullen we op de Klimboom niet meer werken met luizenzakken indien er in een groep hoofdluis wordt geconstateerd.

Vanzelfsprekend ontvangt u een mail wanneer er bij uw kind of in de groep van uw kind hoofdluis is geconstateerd.