Madelief
Gemaakt door Madelief uit de coolcats

Schoolbreed - Omgaan met geld (jan-febr)

Start van het project
Het project start tijdens de weekopening op 9 januari met De Grote Ruilshow. Dit is het begin van het schoolbrede project Omgaan met Geld.
Tijdens dit project leren kinderen omgaan met geld, onderhandelen en ze leren meer over de waarden van producten en diensten.
Veel kinderen krijgen zakgeld. Wat koop je daarvoor? Kun je het ook ruilen? En hoe gaat het in het dagelijks leven?
Kinderen vragen speelgoed voor hun verjaardag. Maar wat is duurzaam speelgoed? Kun je er veel mee spelen en gaat het lang mee?
En hoe ga je om met al die reclame? Laat je je verleiden? Kinderen leren begroten en leren meer over sparen en lenen.

Rode draden
Van groep 1 tot groep 8 lopen de volgende rode draden door het project:

• Van uitgeven tot begroten: kinderen leren sparen en budgetteren
  • Van reclame tot consumenteninformatie: kinderen leren onderscheid maken tussen reclame en serieuze consumenteninformatie.
  • Van koper tot bewuste consument: kinderen vergelijken aankopen op prijs en kwaliteit.
  • Kinderen worden bewust van de duurzaamheid van producten.
  • Van kopen tot verkopen: kinderen kopen en ruilen producten en verkopen (eigen) producten.
  • Van handelen tot onderhandelen: kinderen leren dat bij handel er sprake moet zijn van een eerlijke ruil. Er moet voor beide partijen een win-winsituatie zijn.

Maatschappelijke organisaties
De bank en het Nibud leren de kinderen meer over het omgaan met geld. De kinderen gaan bijvoorbeeld op bezoek bij een winkel of een bedrijf.
De winkelier of ondernemer vertelt over het verkoopproces. Een reclamemaker of een mediacoach maakt de kinderen wegwijs in de wereld van reclame.
En de consumentenbond of winkeliersvereniging vertelt meer over de rechten van de kinderen als consument.

Ruilbord
De leerlingen gaan in hun eigen bouw spullen of diensten met elkaar ruilen. Het gaat hierbij om het naar beider tevredenheid doen van een ruil.
Hierbij mag geen geld gebruikt worden. Na de kerstvakantie vindt u in elke groep/ bouw een ruilbord waarop kinderen hun diensten of artikel kunnen aanbieden.
Ook oproepen kunnen hierop geplaatst worden. Mogelijk heeft uw kind spulletjes thuis die geruild mogen worden.
De kinderen uit groep 1-2-3 mogen één artikel mee naar school nemen om te ruilen. Als dit artikel geruild is kan er eventueel nog een artikel geruild worden.
Kinderen uit groep 4 t/m 8 zorgen dat er eerst een ruilovereenkomst is voordat ze een artikel meenemen naar school.
In alle gevallen gaat het om een artikel dat na overleg met ouders/verzorgers geruild mag worden. Hiervoor krijgt u direct na de kerstvakantie ruilbriefjes.
Alleen met een ruilbriefje kan er geruild worden. Extra ruilbriefjes zijn van de website te downloaden.

Projectresultaat
De kinderen gaan producten of diensten verkopen.
Ze maken een winkel, houden een speelgoedmarkt, verkopen een eigen product of dienst of zetten zelf een bedrijfje op.